ذرت شیرین یکی از واریتههای زراعیشده و از جوانترین اشکال ذرت میباشد. بلال و دانههای این نوع ذرت به طور مستقیم (تازه خوری بلال) و همچنین به صورت کنسرو شده به عنوان مکمل و کمک غذا به مصرف انسان میرسد و دارای محبوبیت خاصی در بین مردم است. این گیاه در امریکا، کانادا، ژاپن، تایوان و چین در سطحی گسترده کشت و کار میشود. اخیرا مصرف ذرت شیرین در شرق آسیا، اروپا و امریکا افزایش چشمگیری داشته و به تدریج فرهنگ مصرف آن در سایر کشورها از جمله ایران نیز رواج یافته است.قند حاصل از ذرت شیرین میتواند تا اندازهای جایگزین قند چغندرقند و نیشکر گردد و در بسیاری از صنایع غذائی مورد استفاده قرار گیرد. از ذرت شیرین به روشهای کباب کردن، پختن یا آبپز کردن، کنسرو کردن، منجمد کردن، خشک کردن و در بعضی مواقع به صورت سبزی در انواع غذاها و سوپ و چاشنیها استفاده مینمایند.تولید ذرت شیرین برای صنایع تبدیلی و مصرف تازه خوری به عنوان دو حرفه بسیار ارزشمند مورد توجه است این دو بخش به ترتیب 77 و 23 درصد از تولید ذرت شیرین را به خود اختصاص میدهند. از نظر تولید ذرت شیرین آمریکا مقاوم اول و به دنبال آن ژاپن، کانادا، فرانسه و تایوان در مقامهای بعدی قرار میگیرند.
اکثر مناطق ایران دارای شرایط مناسب برای کشت ذرت شیرین هستند. اگر چه این گیاه بومی ایران نیست با این حال انتشار مقالات متعدد در مجلات علمی پژوهشی داخل کشور حاکی از آن است که تحقیقات بهزراعی و به نژادی در باره ذرت شیرین در دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور جریان و ادامه دارد.
این کتاب به زراعت ذرت شیرین با تاکید بر جنبههای بهزراعی و بهنژادی پرداخته است. در فصل اول ضمن ارایه مقدمه ای در باره منشا ذرت شیرین پیشینه ای از کشت و کار آن در ایران و جهان ذکر شده است و اهمیت رویکرد به زراعت و اصلاح نزاد این گیاه توضیح داده شده است . در فصل دوم کتاب خوانندگان با گیاه شناسی ذرت شیرین آشنا میشوند. اکولوزی ذرت شیرین و شناهت عواملبوم شناختی موثر بر رشد و نمو این گیه در فصل سوم گنجانده شده است . مطالب ارزشمندی در باره فنولوژی و فیزیولوژی ذرت در فصل چهارم درج شده است. مفاهیم اصلی مرتبط با به
زارعی ذرت شیریندر فصول 5،6 و 7 تنظیم شده است. به این ترتیب خوانندگان محترم می توانند مطالب مرتبط با آمادهسازی زمین و کاشت ( تهیه بستر، روش و فواصل کاشت، تاریخ کاشت- مقدار بذر- تراکم- ادوات و روشهای کاشت )را در فصل 5، عملیات داشت یا مراقبت های زراعی ( تنک- سله شکنی- واکاری- مدیریت علفهای هرز- کود دهی – آبیاری- مدیریت آفات و بیماریها – تناوب زراعی) را در فصل 6 و نکاتی در باره برداشت محصول ( زمان- روش – ادوات ) را در فصل 7 مطالعه نمایند . اهم نکات کربوط به تنوع زنتیکی و روش های اصلاح ذرت شیرین نیز در فصل پایانی ( 8 ) جای گرفته است.
نوع اثر:
تألیف |
موضوع اثر:
کشاورزی دریافت: 1396/6/4 | پذیرش: 1397/7/11 | انتشار: 1398/7/10