دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (572 مشاهده)
کتاب حاضر درباره ویژگیهای کانسارهای اپیترمال در پهنههای ساختاری مختلف کشور ایران تدوین شده است. بیشک بهرهگیری از تمام یافتههای موجود از بررسیهای انجام شده توسط پژوهشگران و صاحبنظران ناممکن بوده است، بنابراین در اینجا سعی شده مفیدترین دانستهها در این نوشتار ارائه شود. فصلهای کتاب شامل شکلها و جدولهای متعددی است تا توجه خواننده در هنگام مطالعه به مشاهدههای زمینشناسی صحرایی، نتایج پژوهشها و تجربیات آزمایشگاهی معطوف شده تا درک کاملتری از متن حاصل شود.
در چهار فصل نخست کتاب، کلیات، زمینشناسی، دگرسانی، کانهزایی و مدل تشکیل، ویژگیهای زمینشیمیایی و راهکارهای اکتشاف تیپهای مختلف کانسارهای اپیترمال ارائه شده است. با توجه به گستردگی یافتههای جدید در سالهای اخیر در حیطه کانسارهای اپیترمال، سعی شده تا مطالب اصلی بهصورت جامع با استفاده از نمونههای مناسبی از سراسر جهان توصیف گردد.
بخش عمدهای از کتاب بر ویژگیهای کانسارهای اپیترمال ایران در فصلهای پنجم تا یازدهم متمرکز شده است. دامنه دانش ما از کانسارهای اپیترمال ایران در طول سالها پژوهش در مورد این نوع کانسارها بهدلیل انجام عملیات اکتشافی و پژوهشهای علمی توسط سازمانهای اکتشافی دولتی، شرکتهای معدنی و نیز مراکز دانشگاهی در سراسر کشور گسترش قابل ملاحظهای یافته است، اما این مطالب بهصورت پراکنده بوده و ارتباط و انسجام مشخصی را در مورد کانسارهای اپیترمال ایران نشان نمیدهد. از این رو مؤلفین بر آن شدند تا ویژگیهای کانسارهای اپیترمال ایران را بر پایه پهنههای ساختاری ایران شامل ارومیه- دختر، ارسباران، البرز، سنندج- سیرجان، مکران، بلوک لوت و ایران مرکزی بهطور مجزا آورده و مطالب اصلی مربوط به ذخایر اپیترمال هر یک از این پهنهها را مورد بحث قرار دهند.
در فصل دوازدم که فصل پایانی این نوشتار نیز میباشد جمعبندی جامعی از ویژگیهای کلی کانسارهای اپیترمال ایران بر پایه ویژگیهای پهنههای ساختاری ایران ارائه شده و مولفین نظرات خود را بر مبنای دیدگاه اکتشافی، تعیین مکان، دامنه زمانی و ساختارهای کنترلکننده این نهشتهها در ایران ارائه دادهاند تا در آینده بتواند در حل مسائل اکتشافی این تیپ از کانسارها بهکار گرفته شوند.
مطالب این کتاب میتواند در درس "زمینشناسی اقتصادی" در دوره کارشناسی، دروس "ذخایر آذرین و دگرگونی"، "ذخایر معدنی ایران"، "زمینساخت صفحهای و کانهزایی"، "زمینشیمی ذخایر گرمابی" و "کاربرد ایزوتوپها در زمینشناسی اقتصادی" در دوره کارشناسی ارشد و نیز دروس "زمینشناسی ذخایر معدنی"، "زمینشناسی ایزوتوپی ذخایر معدنی"، "سامانههای گرمابی (زمینشیمی سیالات گرمابی)" و "زمینساخت صفحهای و تکامل زمانی- مکانی سامانههای معدنی (فلززایی در زمان و مکان)" در دوره دکتری به عنوان کتاب درسی مورد استفاده دانشجویان قرار گیرد.
نوع اثر:
تألیف |
موضوع اثر:
علوم پایه دریافت: 1399/6/1 | پذیرش: 1398/7/10 | انتشار: 1398/7/10