سال 0، شماره 1 و 1 - ( 1 1402 )                   جلد 0 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (5426 مشاهده)
این کتاب درباره کلیات کانسارهای مس پورفیری و ویژگی‌های این کانسارها در زون‌های ساختاری مختلف ایران‌زمین تدوین شده است. بی‌شک بهره‌گیری از تمام یافته‌های موجود از بررسی‌های انجام شده توسط پژوهشگران و صاحبنظران غیرممکن بوده، بنابراین سعی شده مفیدترین دانسته‌ها در این نوشتار ارائه گردد. فصل‌های کتاب شامل اشکال و جداول متعددی است تا توجه خواننده در حین مطالعه متن به مشاهدات زمین‌شناسی صحرایی و نتایج پژوهش‌ها و تجربیات آزمایشگاهی نیز معطوف شده تا درک کامل‌تری از متن حاصل گردد.
در بخش ابتدایی کتاب، کلیات، زمین‌شناسی، دگرسانی، کانه‌زایی و مدل تشکیل، ویژگی‌های زمین‌شیمیایی و راهکارهای اکتشاف کانسارهای مس پورفیری ارائه شده است. با توجه به حجم یافته‌های سال‌های اخیر، سعی بر آن بوده تا به مطالب اصلی به‌طور نسبتاً جامع پرداخته شود و در هر بخش نمونه‌های مناسبی از سراسر جهان شرح داده شده است.
قسمت عمده‌ای از کتاب بر ویژگی‌های کانسارهای مس پورفیری ایران متمرکز گردیده است. گسترش دانش ما از کانسارهای مس پورفیری ایران در طول سال‌ها پژوهش در مورد این نوع کانسارها به لطف وجود شرکت‌ها و سازمان‌های اکتشافی و معدنی و نیز مراکز دانشگاهی و پژوهشی مختلف در سراسر کشور سریع بوده و اطلاعات گسترده‌ای در مباحث مختلف آن در دسترس است، لیکن گنجاندن تمامی کانسارها و اندیس‌های موجود این تیپ در کشور غیرمنطقی می‌نماید. لذا کانسارهای مس پورفیری ایران براساس زون‌های ساختاری ارومیه- دختر، ارسباران، طارم و لوت تقسیم شده و مطالب مربوط به ذخایر مس پورفیری هر یک از این زون‌ها به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.
در فصل آخر کتاب نیز جمع‌بندی جامعی از ویژگی‌های کلی کانسارهای مس پورفیری ایران از جمله ویژگی‌های سنگ میزبان، کانسنگ هیپوژن و سوپرژن، ایزوتوپ پایدار مس زون هیپوژن و سوپرژن، منطقه‌بندی در این کانسارها، میانبارهای سیال و ایزوتوپ‌های رادیوژنیک هافنیم و سرب تشریح شده است. از دیدگاه اکتشافی، تعیین مکان، دامنه زمانی و ساختارهای کنترل‌کننده این نهشته‌ها در ایران مورد توجه قرار گرفته تا در حل مسائل اکتشافی آینده به‌کار گرفته شوند. کاربرد عمده‌ترین زمینه‌های اکتشافی کانسارهای مس پورفیری ایران شامل اکتشافات زمین‌شیمیایی، اکتشافات ژئوفیزیکی، بررسی با تصاویر ماهواره‌ای و مدل‌های محاسباتی با استفاده از مثال‌های برگزیده مورد تأکید قرار گرفته است.
مطالب این کتاب می‌تواند در درس "زمین‌شناسی اقتصادی" در دوره کارشناسی، دروس "ذخایر آذرین و دگرگونی"، "ذخایر معدنی ایران"، "زمین‌ساخت صفحه‌ای و کانه‌زایی"، "زمین‌شیمی ذخایر گرمابی" و "کاربرد ایزوتوپها در زمین‌شناسی اقتصادی" در دوره کارشناسی ارشد و نیز دروس "زمین‌شناسی ذخایر معدنی"، "زمین‌شناسی ایزوتوپی ذخایر معدنی"، "سامانه‌های گرمابی (ژئوشیمی سیالات گرمابی)" و "زمین‌ساخت صفحه‌ای و تکامل زمانی- مکانی سامانه‌های معدنی (فلززایی در زمان و مکان)" به عنوان کتاب درسی مورد استفاده دانشجویان قرار گیرد. امید مؤلفین آن است که این اثر بتواند به عنوان گامی هرچند اندک در حوزه وسیع شناخت کانسارهای مس پورفیری ایران تلقی گردیده و از اندیشمندان و دانش‌پژوهان گرامی انتظار می‌رود مؤلفین را در تکمیل و ارتقاء کیفی کتاب یاری نمایند.
     
نوع اثر: تألیف | موضوع اثر: علوم پایه
دریافت: 1396/5/8 | پذیرش: 1398/2/31 | انتشار: 1398/7/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.